Wat doet een psycholoog?

Waarschijnlijk kun je je aan de hand van films een beeld maken van wat een psycholoog doet. De cliënt liggend op een bank, starend naar het plafond met een doos tissues in de handen. In deze blog kun je lezen wat een psycholoog nou eigenlijk écht doet!

Bewustwording

Een psycholoog helpt jou met behulp van gesprekken meer zicht te krijgen op de klachten of situatie waar je tegenaan loopt. Gewoon rechtop zittend in een chille stoel met een kop thee.

Op moment dat je je beter bewust bent van hoe de vork in de steel zit, kun je vaak al beter omgaan met de klacht of situatie.

Om je meer bewust te maken van de klacht maken we gebruik van verschillende methoden:

  • specifieke vragen (bijvoorbeeld doorvragen of worst-case scenario vragen)
  • oefeningen (bijvoorbeeld aandachtsoefeningen of emotie oefeningen)
  • therapeutische technieken (EMDR of ervaringsgerichte technieken)

Ook besteden we aandacht aan hoe om te gaan met de klachten of situatie zelf.  En behandelen we eventueel onderliggende problemen.

Klachtenreductie

Het doel van de psycholoog is dat jij meer kennis krijgt of je klachten en je eigen manier van daarmee omgaan, zodat de klachten afnemen. Het doel is dus niet zo zeer dat de klachten volledig weg zijn, maar dat jij tools in handen hebt om te dealen met de klachten.

Behandeltraject

In een traject waar een specifiek behandeldoel centraal staat werk je aan je klacht. We beginnen met een intake waarin een beeld wordt geschetst van het probleem en de situatie. Hierna maken we aan de hand van het behandeldoel een plan van aanpak en dan kan de behandeling starten. Tussendoor wordt de behandeling geëvalueerd om te kijken hoe het verloopt met het gestelde doel. Is dat nog niet voldoende behaald dan wordt de behandeling bijgesteld.

Hopelijk heeft deze blog je meer informatie gegeven over hoe een behandeling bij een psycholoog eruit ziet. In een volgende blog kun je lezen wanneer je naar een psycholoog gaat.

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of je persoonlijke situatie willen voorleggen, neem dan gerust even contact op!